Home/actueel/PThU agenda/Studiedag Theologie, weerbaarheid en migratie
25 april 2017

Studiedag Theologie, weerbaarheid en migratie

Studiedag 25 april 2017, 9.30-18.00

Kom in contact met experts en maatschappelijke organisaties tijdens deze studiedag over de relatie tussen kerk, theologie en actualiteit. Drie elementen die elkaar steeds opnieuw uitdagen en aanscherpen in een tijd waarin God door sommigen is dood verklaard en religie als achterhaald wordt beschouwd.

Toch keert men telkens opnieuw terug tot religie en tot God. Maar tot welke religie en welke God? De zachte kracht van liefde, vrede en compassie? De traditionele burcht en sterkte van de hecht verankerde waarheden en zekerheden? Of de verwoestende kracht die uitsluit, vernietigt, mensen onderwerpt en haat zaait? De religie en kracht van de nieuwe spirituelen, van de klassieke orthodoxie of van de fundamentalisten?

De dag begint met een viering onder bezielende leiding van Hanna Rijken, waarna Gemma Tulud Cruz een lezing geeft over migratie in relatie tot een weerbare samenleving.

Daarna gaat Dorottya Nagy met twee vertegenwoordigers van maatschappelijke partners INLIA en Kerk in Actie de brug slaan van theorie naar praktijk: Wat is de bijdrage van een organisatie met religieuze wortels aan een weerbare samenleving?

We sluiten de ochtend af met een academisch debat en een lezing van Jan-Olav Henriksen over christelijke theologie en panentheïsme.

Na de lunch kun je kiezen uit vele korte lezingen en workshops! Wij bevelen aan:

  • Alfons Brüning die de vraag “Kan God de mensenrechten redden?” beantwoordt,
  • Wojciech Szczerba die vanuit Centraal Europees perspectief de wisselwerking tussen het concept van de Imago Dei en de vluchtelingencrises uiteenzet, en
  • Dorottya Nagy die het spreken over God in het licht van migratie koppelt aan dogmatiek.

Kortom, een dag bomvol uitdagende ideeën en reflectie, verankerd in de actualiteit!

Schrijf je vandaag nog in via www.pthu.nl/international-conference (en selecteer 25 april bij je inschrijving)

Informatie

Locatie: Puddingfabriek, Viaductstraat 3-4 in Groningen

Datum en tijd: Dinsdag 25 april 09.30-1800 (lunch inbegrepen)

Aanmelden: www.pthu.nl/international-conference

Kosten €50,-

Voertaal Engels