Home/actueel/PThU agenda/Symposium 'Image-building: Protestantse mythevorming in heden en verleden'
20 juni 2018

Symposium 'Image-building: Protestantse mythevorming in heden en verleden'

Op woensdagmiddag 20 juni aanstaande organiseert het Amsterdam Centre for the History and Heritage of Protestantism met geldelijke ondersteuning van de VU-Vereniging, in de PTHU-zaal 1E-24 op de eerste verdieping van het hoofdgebouw een symposium onder de titel Image-building. Protestantse mythevorming in heden en verleden.

Geschiedenis kan niet zonder verhalen: ze doen het verleden herleven en ze maken het mensen mogelijk zich in te leven in het verleden. Geschiedenis helpt in de zoektocht naar identiteit en het helpt om een ‘image’ te creëren. Protestantse verhalen over de tachtigjarige oorlog hebben geholpen om een imago van dappere heldenmoed en onverschrokken vrijheidsliefde te creëren. Katholieke verhalen over de martelaren van Gorcum hebben een schril licht geworpen op de protestantse barbarij en de katholieke vroomheid. Dergelijke verhalen zijn vaak een ingenieus mengsel van waarheid en verdichtsel en soms lukt het amper meer de historische feiten te achterhalen.

Tijdens deze studiemiddag staan we stil bij protestantse mythevorming in heden en verleden. Jesse Spohnholz en Jasper Vree zullen het mysterie van het convent van Wezel ontrafelen; Wim Berkelaar doet uit de doeken hoe het komt dat calvinisten er in de hedendaagse beeldvorming niet best op staan; en Mirjam van Veen zal duidelijk maken hoe protestantse vluchtelingen hun heldenstatus verwierven.

 De toegang tot het symposium is gratis.

Aanmelding is verplicht en kan via Mirjam van Veen: m.g.k.van.veen@vu.nl

Klik hier voor het volledige programma