Home/actueel/PThU agenda/Symposium 'The resurrection of the lost image' met o.a. Marcel Barnard
21 juni 2018

Symposium 'The resurrection of the lost image' met o.a. Marcel Barnard

De Oude Kerk werd in 1566 overmeesterd door de beeldenstorm. De afwezigheid van beelden is vandaag nog steeds zichtbaar: de lege plekken op de kolommen in het koor herinneren aan de jaren van de Reformatie – een schisma in het Christendom geïnitieerd door Martin Luther en verdergezet door Johannes Calvijn en andere Protestantse Hervormers uit het Europa van de 16e eeuw. De Reformatie was niet het resultaat van ‘puur’ theologisch debat over beelden en afbeelden, maar was een verwerping van de kerkelijke hiërarchie en haar rituele gebruiken, objecten en visuele propaganda.

In het symposium 'The resurrection of the lost image: can the image re-appear after iconoclasm?' proberen we bruggen te slaan tussen het Iconoclasme en heden. Welke impact heeft het Iconoclasme op ons huidig denken over beelden? Kan het beeld terugkeren in de kerk? En als dat zo is, verandert de betekenis van het beeld in de context van een museum?
Tijdens het symposium vertellen experten uit de hedendaagse kunst, Iconoclasme, occidentality en liturgie over het iconoclasme in relatie tot het werk van Giorgio Andreotta Calò. Samen met het publiek schetsen we conclusies en creëren we nieuwe perspectieven op de impact van beelden in artistieke en religieuze contexten. Hierbij streven we naar niet-Europese invalshoeken.

Sprekers op het symposium zijn: Lorenzo Benedetti, curator Kunsthalle Sankt Gallen (CH); Marcel Barnard, professor Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam, the Netherlands); Marc De Kesel (PhD in filosofie), senior Researcher aan het Titus Brandsma Instituut; Lieke Wijnia, kunsthistoricus en religiewetenschapper.

Klik hier voor meer informatie