Home/actueel/PThU agenda/Spiritualiteit in Beweging college 3
Over Arjan Plaisier

Arjan Plaisier is universitair docent Spiritualiteit aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is gespecialiseerd in bronnen en vormen van spiritualiteit. Dr. A.J. Plaisier studeerde theologie in Utrecht en promoveerde in 1996 op de studie De mens in het geding, een kritische vergelijking tussen Pascal en Nietzsche. Hij doceerde dogmatiek en filosofie aan de Theologische Hogeschool te Makassar, Indonesië. Als gemeentepredikant was hij werkzaam in Leersum en Amersfoort. Van 2008 tot 2016 was hij scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. In diverse besturen en redacties van theologische vakbladen heeft hij zich steeds op het terrein van theologisch wetenschappelijk onderwijs en onderzoek bewogen. Momenteel is hij ook aan de missionaire Fonteingemeente te Apeldoorn verbonden. Arjan Plaisier beschikt over de kennis van spiritualiteit vanuit de bijbelse, literaire en muzikale grote tradities.

3 juli 2018

Spiritualiteit in Beweging college 3

Boeiende publiekscolleges vanuit een breed perspectief

Spiritualiteit is actueler dan ooit. Steeds meer mensen zoeken het niet meer in de kerk maar in alternatieven zoals mindfullness, pelgrimages en reizen naar India etc. Traditionele kerken worden vaak geassocieerd met dogma’s, regels, verboden etc. Terwijl in de kerk en de christelijke traditie juist een verrassende rijkdom aanwezig is aan spiritualiteit. Met deze 3 publiekscolleges wil Arjan Plaisier, docent Spiritualiteit aan de PThU, met de deelnemers nadenken over belangrijke vragen zoals: Waar vind ik God? Welke ruimte is er voor de ziel? Hoe ben ik echt mezelf? Deze vragen zijn niet nieuw. Grote theologen en denkers zoals Augustinus, Luther en Pascal zijn er ook naar op zoek gegaan. Uitgaande van hedendaagse vraagstellingen en geīnspireerd door deze belangrijke figuren  wil Arjan op een toegankelijke manier ingaan op het thema spiritualiteit en zingeving.

Interessante colleges voor iedereen…

… die nieuwsgierig is naar wat de christelijke traditie  te zeggen heeft over spiritualiteit en…

… die vrijwilliger of ambtsdrager is en meer verdieping wil op gebied van o.a. pastoraat of missionair kerkzijn.

Dinsdag 3 juli: Kansen voor het denkend hart

Welke kans heeft spiritualiteit als de mens zijn brein is? Welke ruimte is er voor de ziel als de mens niet eens vrij is, maar geleid wordt door neurobiologische processen? Waar blijft de liefde in een neo-darwinistisch denkraam? Dit zijn dringende vragen, maar wij zijn niet de eersten die ze stellen.

In de zeventiende eeuw heeft Pascal ze al aan zien komen. Deze geniale Fransman, wetenschapper en essayist heeft een verrassende visie ontwikkelt op de verhouding van materie, verstand en liefde. Hij heeft het christendom herontdekt als de religie van de liefde. Die liefde hoort bij het menselijk hart en zonder hart geen menselijkheid.

Programma met boeiende thema’s

In 3 publiekscolleges (de eerste was 8 mei en tweede 5 juni) gaat Arjan Plaisier in op het thema Spiritualiteit vanuit verschillende invalshoeken:

Dinsdag 3 juli: Kansen voor het denkend hart

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Filmzaal 1E-24 van de Protestantse Theologische Universiteit (E-vleugel VU-hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, 1081 HV) te Amsterdam.

Aanmelden en betaling:

Max. 50 plaatsen per avond.

Kosten deelname: € 10,- per bijeenkomst. Deze prijs is inclusief koffie/thee.

Maak hieronder uw keuze en u wordt u doorgeleid naar het inschrijfformulier.