Home/PAO/Studiereizen/Blogs studiereizen/Blog Sieb Lanser 19 oktober.rtd

Predikanten op kousenvoeten

Geen koude voeten en toch alleen onder een laken geslapen en een klamboe. Het begin van onze eerste echte studiedag.

Na het ontbijt eerst om 9.00 uur een Devotion onder de koepel in de tuin van het Henry Martyn Institute. We betreden 'heilige grond', dus - anders dan in de Nederlandse kerken - onze schoenen gaan uit. Blootsvoets of op kousenvoeten betreden we de ronde open ruimte. Alleen al de ervaring dat luidruchtige predikanten op kousenvoeten kunnen rondgaan, maakt Permanente Educatie waardevol. 

Weer geschoeid betreden we het studiehuis, waar boven de deur staat: Peace as Goal - Justice as Perspective - Reconciliation as Methodology. De charismatische directeur, dr. Packiam Samuel, geeft een overzicht van de geschiedenis en missie van het HMI. 'Heidenen bekeren is een vroom werk; vrome mensen bekeren is een heidens werk', leerde ik vroeger. Na de ernstige rellen in Hyderabad tussen hindoes en moslims in de jaren '90 heeft het HMI zijn naam en missie gewijzigd. De niet-christenen zijn geen pagans maar fellow pilgrims. Ze vieren gezamenlijk feestdagen van de verschillende religies. Mijn schoenen vielen uit, toen bleek dat Kerst wel wordt gevierd, maar Pasen niet; het verhaal van kruisiging en opstanding is toch too sensitive. Er is wel meer too sensitive, zoals de positie van LGBT-ers (lesbian, gay, bisexual, transgender). 

's Middags met een busje naar de oude stad van Hyderabad. Geen koeien op de weg gezien, maar de claxon lijkt wel een heilige koe. De schoenen gaan weer uit in een van de twee Aman Shanti - beide woorden betekenen Vrede in, zeg maar, Arabisch en Sanskrit - Community Development Centers. Indrukwekkend wat er gebeurt aan verzoening en gemeenschapsvorming in de oude stad met een grote moslimbevolking. Hier zijn niet zozeer de moslims het probleem - zoals wij in het Westen vaak denken - maar de hindoes; het blijken nog gescheiden werelden te zijn, maar in deze Community Centers komen ze samen. Met of zonder schoenen: daar neem ik mijn petje voor af.

Bij ons vertrek lopen vele 'schoenen' met ons mee: de lokale jeugd. We zijn vast een bezienswaardigheid, witte vissen in een donkere vijver, zoals Veronique gisteren schreef. 

's Avonds de schoenen weer uit en met blote voeten onder de klamboe.

Geschreven door Sieb Lanser, predikant te Amstelveen