Home/PAO/Studiereizen/Blogs studiereizen/Blog David Schiethart 23 okt.rtd

Everybody has a role to play...

Zo eindigde vandaag Ms. Sribala. Zij is als staflid verbonden aan het HMI en houdt zich bezig met de positie van vrouwen in India. Haar hartekreet was niet voor niks. Want de positie van de vrouw is, zeker door westerse ogen gezien, erbarmelijk.

Er is veel huiselijk geweld, meisjes worden vaak op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, ook al is dat bij wet verboden. Kindhuwelijken van meisjes van 14 jaar of jonger zijn geen uitzondering, terwijl de man tien of vijftien jaar ouder is.

Liever geen dochter

Meest schrijnend is wel dat ouders in India wel een zoon, maar geen dochter willen. Het is, op straffe van een forse boete, artsen verboden om bij een echoscopie de ouders te vertellen wat het geslacht van het ongeboren kind is. Toch gebeurt het en zijn er ouders die bij een dochter tot abortus besluiten. Ook gebeurt het dat pasgeboren meisjes door de familie vlak na de geboorte worden vergiftigd, zodat ze sterven. Het hebben van dochters is voor velen een ramp, zo niet het hebben van zoons. De verhouding man - vrouw is in India dan ook niet 50-50, het percentage mannen is beduidend hoger wat weer problemen geeft op de huwelijksmarkt.

Ander heikel punt is de bruidschat. De vader van de bruid moet die betalen. Hoe jonger de dochter, hoe lager de bruidschat. Een oudere dochter uithuwelijken kan de familie financieel aan de rand van de afgrond brengen. Voor de familie van de bruidegom geniet een jonge bruid de voorkeur, zeker op het platteland; het betekent twee extra gratis handen, voor in het huishouden en voor op het land.

She-teams

Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel, maar dat de positie van de vrouw vaak penibel is, blijkt ook uit de verhalen die wij hoorden van collega's van mevrouw Sribala. Zij nam ons ook mee naar een initiatief van de politie van Hyderabad. Sinds twee jaar kent de stad een aantal She-teams. Dat zijn teams van mannelijke en vrouwelijke agenten die op allerlei hotspots in de stad surveilleren. Hun taak is om aanrandingen en verkrachtingen in het openbaar te voorkomen of op te sporen en voor de rechter te brengen. Een initiatief van de overheid nadat twee jaar geleden in een bus in India een vrouw publiekelijk werd verkracht en niemand ingreep. Het haalde de wereldpers.

Iets te mooi?

Op het zelfde politiebureau is ook een NGO gevestigd waar advocaten, psychologen en mediators vrouwen en kinderen bijstaan die te maken hebben gekregen met huiselijk geweld of andere delicten in de familiesfeer. Het initiatief is nieuw in India. We werden zeer gastvrij onthaald, wat bij sommigen de vraag opriep of het niet iets te mooi is wat ons hier als buitenlanders wordt voorgeschoteld. Het zou kunnen, misschien is de - corrupte - overheid bezig met windowdressing, maar wat is het alternatief? Toch stemde hetgeen de  agente en ook de oprichtster van deze NGO vertelde hoopvol. Want ook zij zeiden: Everybody has a role to play...

Geschreven door David Schiethart
Predikant te Den Haag