Home/PAO/Studiereizen/Blogs studiereizen/Blog Corrie van der Ven 17 oktober.rtd

Het gaat beginnen!

Vandaag is het zover! 18 predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland vliegen naar India als onderdeel van de Permanente Educatie.

Theo Witkamp van de PThU gaat mee en bewaakt het groepsproces; Kerk in Actie gemeenteconsulent Tom Kolsters, de eerste blogger van deze reis, zal de tweede week meedoen. Zelf hoop ik, namens afdeling Zending, de laatste drie dagen van de reis mee te maken. Met de drie partners-van-predikanten erbij vormen we een groep van 24. Op de afdeling Zending zijn we enthousiast over dit soort reizen. Ontmoeting met gelovigen elders in de wereld is een belangrijk onderdeel van zending, maar het is bijna niet uit te leggen als je het zelf niet ervaart. Dus hoe meer mensen die kans krijgen, hoe liever het ons is. De predikanten die vorig jaar met de China reis mee gegaan zijn, snappen dit vast wel.

Inspirerend religieus leiderschap

Dit jaar dus geen China, maar India. Eén partner van de Protestantse Kerk in Nederland staat centraal: het Henry Martyn Instituut in Hyderabad. De deelnemers zullen ruim tien dagen ondergedompeld worden in zowel de academische als praktische programma’s van het instituut.

Dat dit een instituut is waar veel te leren valt, komt vooral door het doortastend en visionair leiderschap van Dr. Packiam Samuel (hij staat op de foto voor het Henry Martyn Instituut). Hij is een groot voorbeeld voor mij. Een diep gelovig christen, voor wie het vanzelfsprekend is dat je samen met moslims, hindoes en andere gelovigen een rol vervult in de samenleving. Een leider die weet wat er speelt in sociaal-politiek India en daar in de publieke ruimte adequaat op reageert. Ik hoop dat de deelnemers iets van dit religieus leiderschap te zien krijgen en ben dan vervolgens benieuwd wat ze er van vinden.

Samen op reis

Elke predikant heeft een onderzoeksvraag geformuleerd. Sommigen richten zich op het contextueel lezen van de heilige schriften, een centraal thema tijdens deze reis. Anderen verdiepen zich in dat andere belangrijke onderwerp in India, de Dalits. U zult hier ongetwijfeld meer over te lezen krijgen.

Wat ik ook zo leuk vind aan zo’n predikantenreis, is dat er een sfeer ontstaat, die je nooit krijgt als je elkaar op tien losse studiedagen ziet. Er is al volop gecorrespondeerd binnen de groep. We werden via WhatsApp getrakteerd op plaatjes uit India van deelnemers die eerder naar India zijn gegaan. Een van de predikanten, Jonathan Zondag, is de afgelopen weken flink bezig geweest met de Nederlandse media. Hij merkte dat er binnen de christelijke media zeker interesse is voor deze reis, dat gaan we dus zien en horen. Kortom, er zit een hoop muziek in de groep en het lijkt me dat er –op professioneel en persoonlijk vlak, want zo gaat dat als je met elkaar op reis bent- veel uitgewisseld zal worden.

Geschreven door Corrie van der Ven
Medewerker Zending