Home/PAO/Studiereizen/Blogs studiereizen/Blog Corien Veenhuizen 20 oktober.rtd

“God heeft geen respect voor schone handen, wel voor schone harten."

Bovenstaande quote is van ds. Daniel Premkumar. Als emerituspredikant geeft hij nu leiding aan een bedrijf waar ecologische landbouw plaatsvindt en wordt ontwikkeld. Hij zorgt daarnaast ook voor slachtoffers van hiv-aids, omdat hij merkte dat er zoveel kinderen jong overleden aan de ziekte. Zij profiteren nu van voedsel zonder gif in de ashram van ds. Premkumar en houden zo hun ziekte beter in toom.

Er zijn in India 300.000 boeren die zelfmoord hebben gepleegd omdat ze hun schulden niet konden betalen. Zij zien er geen gat meer in door de verhoogde investeringskosten, verhoogde prijzen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en omdat ze geen invloed hebben op de prijs van hun producten. De kerk spreekt zich er tot nu toe niet over uit. ‘Dan maar vuile handen maken’, denkt ds. Premkumar en werkt samen met boerenorganisaties.

Bijbelstudie vanuit je hart

Vandaag hadden we een studie uit een heilig boek en deze keer uit de Bijbel. De Koran, de Veda en boeddhistische geschriften volgen nog. De bijbelstudie ging over het hart. Bij de verzoeking in de woestijn blijft Jezus "cool" terwijl de kerken van zijn geloof wordt uitgedaagd door zijn tegenstander de duivel. In de lezing erna door de directeur van het HMI, dr. Packiam Samuel, werden we uitgedaagd om na te denken over interfaith. Om heel eerlijk - " brutally honest"- naar onszelf en ons geloof te kijken. We kijken ook naar de ander en diens geloof. Hoe doen ze dat bijvoorbeeld hier in India? Daarbij houden we onszelf niet buiten schot met een intellectuele discussie maar gaan we een dialoog aan vanuit ons hart. Wat heb je daarvoor nodig, weet je daarbij wel wie jezelf bent en wat jouw geloof inhoudt? Geloof is iets anders dan religie, dan de buitenkant van het geloof. Daar kunnen we niet buiten, maar het is het voertuig om verder en dieper te komen met de dialoog. In de Indiase context wordt je dan uitgedaagd om het gesprek aan te gaan met de armen en de religieuze ander, om van hen te leren. Hoe we dat thuis zullen doen? Daar moeten we eerst nog meer over leren.

Pracht en praal naast rust

We bezochten ook een paleis van de vroegere moslimheersers, de nizam van Hyderabad en de tempel van Venkateswaran. Beide prachtige gebouwen. De één geeft een beeld van pracht en praal van vroeger en de ander een rustgevende plek midden in een stad die bruist van leven.

Het was alsof het eerste gebouw opriep om na te denken over de macht en de verhoudingen in de maatschappij om ons heen. Terwijl we er rondliepen veegden vrouwen de eindeloze paden schoon omdat er een bijeenkomst zou zijn met belangrijke mensen van de politie. Het tweede gebouw straalde rust uit. Helemaal gebouwd uit wit marmer, met een paar godenbeelden die je kon vereren maar er ook langslopen. We kregen heilig water mee, een soort zegen voor onderweg denk ik. Dat we ons maar meer mogen verdiepen in het aangaan van de dialoog en daarbij vuile handen mogen maken!

Geschreven door Ds. Corien Veenhuizen
Predikant te Lochem