Home/PAO/Clusters 2018-2019/Cluster Bronnen en methoden
Cursuscode:
ECTS:
6
Docenten:
Dr. M.C.A. Korpel, Prof. dr. H.S. Benjamins, drs. Nico van der Voet (CHE), dr. Edward van ’t Slot (PThU)
Kosten:
€ 1740,-
Max aantal deelnemers:
20
Onderzoeksgroep:
S, B, P
Wanneer
29, 30 oktober, 12, 13, 26 en 27 november 2018
Deadline inschrijving:
14 sep 2018

Cluster Bronnen en methoden

 

Onder een cluster verstaan we drie thematisch verwante cursussen die zo gepland staan dat u vijf weken achter elkaar verlof op kunt nemen om deze te volgen. U kunt zo in één keer de 6 studiepunten van het aangestuurde deel van de PE verwerven.

Het cluster Bronnen en methoden omvat de volgende cursussen:

In dit cluster beoefent u het handwerk van de exegese, het dagelijks brood van de predikant en kerkelijk werker-met-preekconsent. Elke keer wordt het weer zondag en bereidt u een preek voor. Er is een tekst of een verhaal uit de bijbel, er is een geschiedenis waarin de tekst uitgelegd en doordacht is en er is het hier en nu, de huidige situatie, waarin u het levende woord zoekt . In dit cluster beoefent u het ambacht van de uitlegger en vertolker, de kunst van de exegeet en de interpreet. 

Door aan dit cluster mee te doen verfrist u uw exegetische en creatieve vermogens. Tevens worden uw kennis en kunde vergroot. Wat u hier opdoet kunt u de andere zondagen ook weer gebruiken. Centraal staan advent en kerst. De Schriften gaan open en u leest samen zorgvuldig en methodisch de teksten. Dat is de eerste cursus. In de volgende wordt, in gesprek met anderen die ons voorgingen, nog eens grondig overdacht wat het heil van kerst, de incarnatie van het Woord, vandaag kan betekenen. In de derde cursus brengt u het met elkaar zelf onder woorden. Hierbij gaat het om vertalen, communiceren en presenteren. Zo wordt het oude nieuw en doet u inspiratie op om voor anderen weer een bron te kunnen zijn.

Als u aan het gehele cluster wilt deelnemen, dient u zich voor alle drie de cursussen afzonderlijk in te schrijven. Deelname aan één of twee cursussen is uiteraard ook mogelijk.