Home/PAO/PAO1718/Predikant onder vuur
Cursuscode:
D-PAO-1718-22P
ECTS:
2
Docenten:
Dr. R. Brouwer
Kosten:
€ 575,-
Max aantal deelnemers:
20
Onderzoeksgroep:
Practices
Wanneer
8 en 9 februari 2018
Deadline inschrijving:
15 dec 2017
Aanmelden

Predikant onder vuur

Docent: Dr. Rein Brouwer

Inhoud

Het predikantschap is een rijk beroep. Er wordt veel van je verwacht en er wordt je veel gegeven. De balans daartussen is essentieel. Uiteraard is een predikant zelf verantwoordelijk voor het hanteren van deze balans, maar de predikant kan niet alles oplossen en op zijn/haar schouders nemen. Teleurstellingen zijn daarbij onvermijdelijk. Van een predikant mag verwacht worden dat hij kan omgaan met deze teleurstellingen en met niet in te lossen verwachtingen, en dat zij dit bespreekbaar maakt in de kerkenraad. Maar wat als een deel van de gemeente niet voorbij de teleurstelling kan komen dat de predikant niet kan waarmaken wat men verwacht had? Wat als voor enkele gemeenteleden de predikant zelf een teleurstelling is? En wat als men het ongenoegen niet alleen uit en op tafel legt bij de kerkenraad, maar ook insisteert in dit ongenoegen en krachten mobiliseert tegen de predikant?

Is het ondermijnende onschadelijk te maken? Wat is de rol van de kerkenraad hierin? In hoeverre treed je hiermee naar buiten? Zijn er hulpbronnen beschikbaar in de kerk die kunnen voorkomen dat het escaleert? Gaat het hier om een fenomeen met louter psychologische en sociologische aspecten of is er ook vanuit de theologie het een en ander over te zeggen?

De eerste dag verkennen we met verschillende werkvormen de aard van deze problematiek en plaatsen we hem in een theologische kader. De tweede dag wordt gebruikt om zicht te krijgen op de eigen casuïstiek en om constructieve stappen te ontwikkelen naar de toekomst.

Competenties

Verbindende, communicatieve, coöperatieve en personale bekwaamheid.

Doepgroep

De dag is bedoeld voor predikanten die te maken hebben met deze problematiek, in welke fase dan ook. Daarnaast is het ook denkbaar dat predikanten die nieuw in een gemeente komen waar zich in het verleden deze problematiek heeft voorgedaan de zin zien van het participeren in deze cursus. Verder is de cursus een aanrader voor collega’s die betrokken zijn bij de visitatie.

Toetsing

De eigen ingebrachte casuïstiek wordt omgezet in een concrete aanpak om hierover het gesprek aan te gaan in kerkenraad en/of gemeente.

Studiepunten

2 ects

Literatuur

G. Lloyd Rediger, Clergy Killers. Guidance for Pastors and Congregations Under Attack, Louisville/Kentucky, Westminster John Knox Press, 1997.