Home/PAO 2019-2020/PAO1718/Cluster Bronteksten in beweging
Cursuscode:
D-PAO-1718-14SB
ECTS:
6
Docenten:
Dr. J.L.H. Krans, dr. L.T. Witkamp, prof. dr. F. de Lange, dr. R.D.N. van Riessen
Kosten:
€ 1725,-
Max aantal deelnemers:
20
Onderzoeksgroep:
Sources, Beliefs
Wanneer
24 en 25 mei, 7 en 8, 21 en 22 juni 2018
Deadline inschrijving:
6 apr 2018
Aanmelden

Cluster Bronteksten in beweging

Onder een cluster verstaan we drie thematisch verwante cursussen die zo gepland staan dat u vijf weken achter elkaar verlof op kunt nemen om deze te volgen. U kunt zo in één keer de 6 studiepunten van het aangestuurde deel van de PE verwerven.

Het cluster Bronteksten in beweging bevat de volgende drie cursussen:

Onder de titel ‘Bronteksten in beweging’ worden in dit cluster een cursus over wonderverhalen in het Nieuwe Testament, een cursus over Peter Rollins en een cursus over Martin Buber aangeboden. Dat bijbelverhalen ‘bronteksten’ genoemd kunnen worden, zal weinigen verbazen. Dat er beweging inzit misschien iets meer, hoewel elke predikant de ervaring dat bijbelteksten niet dood, maar levend zijn ook wel zal hebben opgedaan. Bij Rollins en Buber is echter misschien enige uitleg nodig.

De brontekst bij Rollins zelf wordt in eerste instantie gevormd door Dietrich Bonhoeffers gevangenschapsbrieven. Deze brievenverzameling heeft vanaf de tweede helft van de 20e eeuw op zeer uiteenlopende manier als een bron van kennis, inzicht, inspiratie en ook van meditatie gefungeerd. Frits de Lange heeft het zelfs ‘creative misuse.’ Rollins eigen theologie zou ‘Bonhoeffer in beweging’ genoemd kunnen worden, met de nadruk op het laatste woord. Tegelijk is hij een creatieve en soms dwarse hergebruiker van bijbelse verhalen. Een mooi voorbeeld dus van iemand die bronteksten in beweging brengt.

Bij Buber vormt diens beroemde ‘Ik en jij’ (Ich und Du) zelf de brontekst. In de bijna honderd jaar sinds zijn eerste publicatie heeft het boek een grote Wirkungsgeschichte gekend. Tot de dag van vandaag toe blijft het inspireren. De laatste Nederlandstalige uitgave verscheen nog in 2010. De tekst blijft dus in beweging en brengt mensen in beweging. Tegelijk is de context waarin wij vandaag het boek lezen anders dan die van het begin van de 20e eeuw. Dat maakt nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een ‘relecture’. Na het volgen van dit cluster heeft u ervaren dat de teksten niet stilliggen, maar als het ware levend zijn. Op deze manier zijn ze gesprekspartners voor u geworden en hebben ze u aangescherpt, uitgedaagd en wijzer gemaakt.

U kunt u aanmelden voor het gehele cluster, of voor één of twee losse cursussen uit het cluster. Deelnemers die het gehele cluster volgen hebben voorrang bij inschrijving.