Home/PAO 2019-2020/PAO1617/De radicale Bonhoeffer - Het ‘religieloze christendom’ van Peter Rollins
Cursuscode:
D-PAO-1617-13B
ECTS:
2
Docenten:
Prof. dr. F. de Lange
Kosten:
€ 560,-
Onderzoeksgroep:
Beliefs
Wanneer
9 , 10 februari 2017 INSCHRIJVING GESLOTEN
Deadline inschrijving:
9 dec 2016
Aanmelden

De radicale Bonhoeffer. Het ‘religieloze christendom’ van Peter Rollins

 Docent: prof. dr. Frits de Lange

Beschrijving

In de jaren ‘60 en ’70 van de vorige eeuw waren Bonhoeffer’s brieven uit de gevangenis de inspiratiebron van radicale bewegingen als de zgn. God is dood-, de secularisatie-,  en de bevrijdingstheologie. Een vorm van ‘creative misuse’ (Martin Marty) kan men achteraf zeggen. Als reactie werd daarna het beeld van een orthodoxe en evangelische Bonhoeffer populair.

Toch bleven zijn gedachten over een ‘mondige wereld’ en een ‘religieloos christendom’ intrigeren. Peter Rollins (geb. 1973), een jonge, provocerende inspirator van de emerging churches beweging, herontdekte de radicale Bonhoeffer. Zijn post-seculiere Christendom laat zich het beste kenmerken als een niet-religieuze theologia crucis. Als stichter van de groep Ikon in Belfast ontwierp Rollins creatieve liturgische praktijken om hieraan vorm te geven. Hij is ook actief als performer in de social media.

We besteden aandacht aan de invloed van, en het verband tussen, de theologie van de late Bonhoeffer in Verzet en Overgave en het werk van Rollins.  Met name zijn boek Insurrection (2011) staat centraal. De hoofdstukken dragen titels als: To Believe is Human; to Doubt, Divine; When God Became an Atheist;  Getting Rid of the Need to Believe; Domesticating Christ’s Cry; From the Religious Sacrifice to the Sacrifice of Religion; Losing the God of Religion. 

Is Peter Rollins alleen een provocateur? Of is hij, zoals zijn vriend John D. Caputo hem omschreef ‘een nieuwe Bonhoeffer voor de 21e eeuw’?

Doelstelling

Aan het einde van de cursus hebben de deelnemers

  • inzicht in de boeiende receptiegeschiedenis van Verzet en Overgave, als moderne theologische klassieker;
  • begrip voor de radicaliteit van Bonhoeffer’s laatste theologische inzichten;
  • kennis van de manier waarop Peter Rollins, als lid van een jonge generatie post-seculiere lezers, daar in theorie en (buiten)kerkelijke praktijk handen en voeten aan geeft.

Competenties

Dogmatische, cultuur-filosofische en ethische competenties.

Toetsing

U schrijft een kort essay (1500 woorden) over de vraag of en zo ja hoe Rollins’ theologie voor uw praktijk relevant kan zijn.

Doelgroep

Predikanten die geïnteresseerd zijn in post-seculiere theologie.

Aantal studiepunten: 2 ECTS (Beliefs)

Literatuur

  • Dietrich Bonhoeffer, Verzet en overgave. Herziene en uitgebreide druk, Ten Have 2007.
  • Peter Rollins, Insurrection. To Believe is Human; to Doubt, Divine, Hodder & Stoughton 2011.
  • Aanbevolen: Martin E. Marty, Dietrich Bonhoeffer’s Letters and Papers from Prison. A Biography, Princeton University Press 2011.