Home/PAO/PAO1617/Re-staging the Passion
Cursuscode:
A-PAO-1617-27P
ECTS:
2
Docenten:
Prof. dr. M. Barnard, dr. M.C.M. Klomp
Kosten:
€ 418,-
Onderzoeksgroep:
Practices
Wanneer
16 januari, 6 februari 2017 INSCHRIJVING GESLOTEN
Deadline inschrijving:
2 dec 2016
Aanmelden

Re-staging the Passion. Het lijdensverhaal in de 20e en 21e eeuw

Docenten: Dr Mirella Klomp, Prof dr Marcel Barnard

Beschrijving

Ook in the seculair age blijkt het verhaal van lijden, sterven en opstaan van Jezus Christus in de 20e en 21e eeuw voor kunstenaars onverminderd een bron van inspiratie te zijn. De Passie is verplaatst van het kerkelijke naar het culturele domein: met The Passion trekken de omroepen miljoenen kijkers en duizenden mensen naar stadspleinen in steden die zich, als ging het om de Olympische Spelen, nomineren om deze stadspromotie binnen te halen. En in de concertzalen klinken allang niet meer alleen Bachs Passies, maar ook die van moderne componisten. Niet altijd in de passietijd, maar ook rustig hartje zomer tijdens het Holland Festival.

Schilders, schrijvers en andere kunstenaars nemen grote thema’s uit het klassieke, bijbelse lijdensverhaal tot uitgangspunt en geven die nieuwe betekenis, becommentariëren of problematiseren die in hun kunstuitingen. Zo ontwerpen zij een actuele publieke theologie, in een zeer los verband met kerk en traditie.

Wat voor theologie is dat, die daar wordt gepresenteerd? Wat vinden wij daarvan als predikanten? En hoe verhouden wij ons daartoe als kerk?

Doelstelling

Predikanten  kunnen moderne passies theologisch lezen en die met hun persoonlijke en beroepsmatige praktijk en opvattingen in gesprek brengen

Doelgroep: predikanten

Aantal studiepunten (ECTS): 2 ECTS

Literatuur

Marcel Barnard, Gerda van der Haar (eds), De Bijbel Cultureel. De Bijbel in de kunsten van de 20e eeuw, Zoetermeer: Meinema 2009. Hoofdstukken 50-58 (pp. 450-559).

Mirella Klomp, Staging the Resurrection. The Public Theology of Dutch Production and Broadcasting Companies in: International Journal of Public Theology (submitted, publication expected 2015).