Home/Onderzoek/Promoveren bij PThU

Promoveren bij PThU

De PThU biedt een promotieprogramma voor excellente studenten. Promoveren betekent dat je minimaal vier jaar (fulltime) bezig bent met het uitvoeren van origineel en onafhankelijk onderzoek en het schrijven van een dissertatie. Gedurende die tijd krijg je begeleiding van een hoogleraar van de universiteit. Er zijn geen deadlines voor aanmelding: je kunt je voor een promotietraject op ieder moment in het jaar aanmelden en op elk gewenst moment starten.

Hoe meld je je aan voor een promotietraject?

Om je aan te melden voor een promotietraject, doorloop je een aantal stappen. 

  1. Stuur een kort onderzoeksvoorstel naar een van onze hoogleraren en vraag hen of ze je promotiebegeleider willen worden. Gebruik hiervoor ons format voor onderzoeksvoorstellen
  2. Wanneer de professor akkoord is om je te begeleiden, ontwikkel je je voorstel verder tot het gereed is om ingediend te worden bij de commissie wetenschapsbeoefening. 
  3. Dien je voorstel in bij de commissie wetenschapsbeoefening, samen met:
  4. Uiteindelijke toelating wordt bepaald door de PThU Doctorate Board. Toelating is gebaseerd op het advies van de commissie en een externe evaluatie van je eerdere opleiding(en).

Je kunt het dissertatieprotocol en de doctoraalregelingen downloaden.

Supervisie en training

Nadat je bent toegelaten tot het promotieprogramma, word je geregistreerd als een Graduate School student. De PThU Graduate School biedt een mix van supervisie door experts en op maat gemaakte training. Behalve door je supervisor krijg je ook co-supervisie door een team van ten minste twee experts in je interessegebied(en). Je krijgt ook de mogelijkheid om een promotietrainingsprogramma te volgen, gebaseerd op je behoeften en interesses. Deze training bestaat uit:

  • cursussen (meestal aangeboden door NOSTER en andere externe instellingen)
  • workshops
  • seminars
  • deelname in internationale conferenties of expert meetings

Je training- en supervisieplan is je gids in dit proces. De PThU biedt ook een jaarlijkse Graduate School meeting aan in Amsterdam of Groningen, waar je je onderzoek kunt presenteren en feedback kunt krijgen van medestudenten.

Hoe vind je promotie-beurzen en andere subsidies?

De PThU heeft een beperkte hoeveelheid promotiestudenten op contractbasis (medewerkers). Er is dus veel concurrentie voor deze posities. De meeste kandidaten moeten hun eigen promotie betalen, of een beurs of andere subsidie vinden. Gelukkig is het opleidingsgeld van ons instituut vrij laag (minder dan € 400 per jaar). Omdat de kosten van leven in Nederland relatief hoog zijn, hebben we voor internationale promovendi het zogenaamde 'sandwich-model' ontwikkeld. Hierbij doen zij twee of drie maanden fulltime onderzoek bij PThU Amsterdam of Groningen. Gedurende de rest van het jaar combineren zij werk en onderzoek in hun thuisland. Veel Nederlandse promotiekandidaten doen hun onderzoek parttime. De kosten van hun studie zijn relatief laag. Wel moeten zij rekening houden met de kosten van ICT-faciliteiten, afhankelijk van hun specifieke behoeften.